Skip to content Skip to footer

RCEL-ov vodič: Kako postati kupac-proizvođač

Postepeno smanjivanje upotrebe fosilnih goriva nužno je u kontekstu klimatske krize i napora koje EU ulaže u redukovanje emisija ugljen-dioksida do 2050. godine.

U prilog tome govori i tendencija povećanja proizvodnje energije od sunca, te je ove godine u EU od ukupne proizvodnje energije, čak 12% proizvodnja solarne energije. Rekorde kada je u pitanju proizvodnja solarne energije oborilo je 18 od 27 zemalja EU. Poljska je u poslednje četiri godine povećala proizvodnju za čak 26 puta.

Republika Srbija usklađuje svoje zakonodavstvo u oblasti energetike sa standardima EU i potrebama olakšavanja i promocije ulaganja u obnovljive izvore energije, kroz brojne podsticaje koji su usmereni na proizvođače energije iz obnovljivih izvora energije, a između ostalog i kroz omogućavanje potrošačima električne energije da dobiju status „prozjumera“, ili „proizvođača-potrošača“.

U nameri da približimo postupak sticanja statusa kupca-proizvođača svima koji bi se potencijalno odlučili za ulaganje u ovakav projekat, kao i svima koji traže da se informišu o ovom postupku, u vodiču smo definisali kupca-proizvođača, opisali postupak sticanja statusa kupca-proizvođača, a takođe smo i predstavili izazove u praksi i primere dobre prakse.