Skip to content Skip to footer

RCEL na okruglom stolu pod nazivom „Multidisciplinarne perspektive primene ESG“

RCEL je uzeo učešće na okruglom stolu „Multidisciplinarne perspektive primene ESG“. Cilj okruglog stola bio je promocija #ESG, kao i prepoznavanje prednosti i prepreka za njenu primenu.

Danilo Radičević, Danica Janković i Jelena Plamenac učestovali su na drugoj panel diskusiji pod nazivom „Slučajevi primene ESG-a“. Panelom je moderirao Vuk Stanković, vodeći partner u advokatskoj kancelariji VSP Law i potpredsednik Udruženja za pravo energetike Srbije (UPES).

Danilo je održao predavanje o ulozi NGO sektora u promociji ESG-a. Prezentacija je imala za cilj da podigne svest o značaju saradnje kompanija i NGO sektora u implementaciji i promociji ESG-a, kao i da pruži primere dobrih praksi potencijalne saradnje. Danilo je takođe istakao da se od NGO sektora očekuje jasnije profilisanje prema kompanijama, jer komunikacija i konkretni predlozi za saradnju od strane NGO sektora, često izostaju.

Danica je održala predavanje o tome kako NGO sektor može da iskoristi puni potencijal obaveza ESG izveštavanja. Danica je top prilikom istakla da NGO može odigrati važnu ulogu u edukaciji i asistiranju kompanijama pri izradi ESG izveštaja, ali i da NGO sektor ima izuzetno bitnu ulogu u prevenciji ekomanipulacije i monitoringu usklađenosti ESG izveštaja sa realnom slikom poslovanja.

Advokat Jelena Plamenac održala predavanje o ulozi advokata u ESG-u i tom prilikom istakla je da je primena ESG standarda u Republici Srbiji trenutno u procesu uvođenja, dok je potpuna primena nužnost za naredni period. Takođe, dodala je da Republika Srbija mora raditi na podsticajnoj politici i podsticajnim merama, dok će u isto vreme društvo razviti osećaj o značaju implementacije ESG-a.

Okrugli sto je organizovan od strane YesEurope.

Fotografije: Đorđe Vukojičić