Skip to content Skip to footer

Održana konferencija “Zelena pravda: Implementacija horizontalnog ekološkog zakonodavstva”

Regionalni Centar za ekološko pravo (RCEL) uspešno je organizovao konferenciju pod nazivom “Zelena pravda: Implementacija horizontalnog ekološkog zakonodavstva”, u okviru EU Zelene nedelje. Konferencija je održana 7. juna 2024. godine u prostoru Miljenko Dereta u Beogradu, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Delegacije Evropske unije u Srbiji. Konferencija je okupila više od 50 stručnjaka, pravnika, predstavnika vlasti i nevladinih organizacija.

Konferenciju su svečano otvorili gospodin Žarko Petrović, predstavnik UNDP-a u Srbiji, i gospodin Antoine Avignon, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji. U svojim uvodnim obraćanjima, istakli su značaj efikasne primene ekološkog zakonodavstva u Srbiji i regionu, kao i unapređenje borbe protiv ekološkog kriminala, pri čemu su posebno skrenuli pažnju na novu Direktivu EU o krivičnopravnoj zaštiti životne sredine i njenim posledicama.

Program konferencije su obuhvatile tri tematske celine.

Panel I: Krivičnopravna zaštita životne sredine

Prvi panel se bavio domaćim zakonodavnim okvirom i uporednim pravom u oblasti krivičnopravne zaštite životne sredine. Govornici:

  • Prof. dr Vanja Bajović, profesor krivičnog procesnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu
  • Dr Ivana Marković, docent krivičnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu

Diskusiju je moderirao ekološki advokat, Predrag Džamić. Panelisti su analizirali trenutne mogućnosti i izazove domaćeg zakonodavstva, kao i novu Direktivu EU o ekološkom kriminalu.

Panel II: Suočavanje sa ekološkim kriminalom

Drugi panel se fokusirao na studije slučaja, izazove u sprovođenju zakona i ulogu inspekcije, policije i tužilaštva. Govornici:

  • Nikola Vuksanović, načelnik Odjeljenja za suzbijanje kriminala u oblasti otpada i opasnih materija, Ministarstvo unutrašnjih poslova
  • Nina Nicović, advokatica specijalizovana za krivične slučajeve sa ekološkim elementom
  • Nena Miloradović Bjelica, viši javno-tužilački pomoćnik, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu
  • Pavle Jovanović, analitičar projekta – EU za zelenu agendu u Srbiji, Portfolio za životnu sredinu i klimatske promene, UNDP Srbija

Diskusiju je moderirao ekološki advokat Predrag Džamić. Panelisti su razmatrali tehnike koje koriste javni tužioci za otkrivanje ekološkog kriminala i značaj međunarodne saradnje.

Panel III: Građanskopravna zaštita u ekološkim pitanjima

Treći panel je istraživao potencijale građanskopravne zaštite u ekološkim pitanjima. Govornici:

  • Sreten Đorđević, advokat specijalizovan za ekološko pravo
  • Hristina Vojvodić, stariji pravni savetnik, RERI
  • Denis Perić, advokat specijalizovan za energetsko pravo

Diskusiju je moderirala pravna ekspertkinja RCEL-a, Danica Janković. Panelisti su govorili o odgovornosti za štetu životnoj sredini, strateškim sudskim postupcima, kao i o sudskim sporovima vezanim za klimatske promene u EU i njihovoj primeni u Srbiji.

Zaključci i preporuke

Konferencija je zaključena završnim obraćanjima i preporukama, čime je naglašena potreba za daljim unapređenjem zakonodavnog okvira i efikasne primene ekološkog prava. Bogat program i interaktivne diskusije na panelima su obogatila pitanja publike, i time doprineli razmeni znanja i iskustava među učesnicima. Konferencija je napravila značajan korak ka podizanju svesti o instrumentima zaštite životne sredine u Srbiji.

Zahvaljujemo se svim učesnicima koji su bili deo ove konferencije i doprineli njenom velikom uspehu.