Skip to content Skip to footer

Shell plaća 15 miliona evra naknade štete za izlivanje nafte u Nigeriji

Nigerijski farmeri i njihove zajednice dobiće 15 miliona evra naknade štete za zagađenje naftom u njihovim selima. Zagađenje je uzrokovano curenjem u cevovodima multinacionalne naftne kompanije Shell. Kao rezultat zagađenja naftom, smrtnost novorođenčadi u delti Nigera dvostruko je veća nego u ostatku zemlje.

Naime, 2008. godine poljoprivrednici i ribari su zajedno pokrenuli sudski postupak protiv sedišta Shell-a u Hagu zbog zagađenja naftom na njihovoj zemlji. Zagađenje se dogodilo između 2004. i 2007. godine u selima Oruma, Goi i Ikot Ada Udo u Nigeriji.

Ovaj slučaj je bez presedana: po prvi put u istoriji, sedište kompanije je smatrano odgovornim za postupke svoje podružnice u drugoj zemlji. Shell se godinama opirao toj tvrdnji, ističući da bi slučaj trebalo voditi pred nigerijskim sudom. Holandski sud je odbacio ove tvrdnje i uspostavio svoju nadležnost.

Sud je takođe naložio Shell- i da preduzme mere za sprečavanje novih izlivanja instaliranjem sistema za otkrivanje curenja u blizini Orume.

Fotografija je preuzeta sa sajta Friends of the Earth Europe.