Skip to content Skip to footer

RCEL Forum za diskusiju – Zaštita prava na vodu: Uticaj zagađenja na reku Dunav

Regionalni centar za ekološko pravo (RCEL) vas sa zadovoljstvom poziva na prvi u nizu događaja u okviru RCEL foruma za diskusiju: „Zaštita prava na vodu: Uticaj zagađenja na reku Dunav“, koji će se održati u petak 24. marta 2023. godine u prostorijama RCEL-a, na adresi Lomina br. 20. Događaj ima za cilj podizanje svesti o ekološkim izazovima sa kojima se suočava reka Dunav i potrebi zaštite ovog vitalnog prirodnog resursa. Istražićemo pravne okvire koji štite pravo na vodu i radnje koje donosioci odluka, privreda i NGO sektor mogu preduzeti kako bi osigurali očuvanje reke Dunav. Pridružite nam se u diskusiji o tome kako možemo zajedno da radimo na očuvanju prava na vodu i zaštiti reke Dunav za generacije koje dolaze. Više o misiji i viziji RCEL-a saznajte na sledećem linku.

Reka Dunav je jedna od najvećih i najvažnijih reka u Evropi, koja protiče kroz 10 zemalja i služi kao izvor sredstava za život milionima ljudi. Reka Dunav nije samo vitalna ruta za transport robe, već́ ona podržava i širok spektar ekosistema i biodiverziteta. Nažalost, reka Dunav se suočava sa brojnim ekološkim izazovima, uključujući zagađenje iz industrijskih, poljoprivrednih i urbanih izvora. Zagađenje reke Dunav u Srbiji je posebno zabrinjavajuće pitanje, jer ne utiče negativno isključivo na reku, već́ i na zdravlje i dobrobit zajednica koje se na nju oslanjaju. Podizanjem svesti o uticaju zagađenja na reku Dunav, možemo raditi na rešenjima koja štite ovaj vitalni prirodni resurs za buduće generacije.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti na mail adresu: office@rcel.rs 

Agenda

17:00 – 17:15
Uvodno obraćanje
Danilo Radičević, Generalni direktor, RCEL
17:15 – 18:00
Uticaj zagađenja na reku Dunav
Predrag Džamić, advokat specijalizovan za Ekološko i energetsko pravo
18:00 – 18:10
Q&A

O događaju:

Republika Srbija se suočava sa brojnim ekološkim izazovima, uključujući zagađenje vazduha i vode, krčenje šuma, neadekvatno upravljanje otpadom i mnogi drugi. Ovi izazovi imaju značajan uticaj na zdravlje i blagostanje stanovništva, kao i na prirodne resurse i ekonomiju zemlje.

Da bismo odgovorili na ove izazove, neophodno je podići svest i promovisati održive prakse u javnosti. Međutim, mnogi ljudi nemaju dovoljno znanja i pristup tačnim informacijama i resursima o aktuelnim pitanjima u oblastima zaštite životne sredine.

Kao odgovor na ovu potrebu, RCEL-ov forum za diskusiju je razvijen da obezbedi platformu za deljenje informacija, podsticanje saradnje i inspirativno delovanje ka održivijoj budućnosti u Srbiji. Forum ima za cilj da angažuje širu javnost i raznovrsnu publiku studenata, profesionalaca i članova zajednice kroz niz informativnih i zanimljivih događaja koji se organizuju.