Skip to content Skip to footer

Intervjuu predsednice Upravnog odbora RCEL-a povodom izveštaja Evropske komisije

U intervjuu povodom godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama, Predsednica Upravnog odbora RCEL-a, prof. dr Mirjana Drenovak Ivanović istakla je da se u svom izveštaju Evropska komisija osvrće na konkretne slučajeve:

“Prošle godine je to bio projekat Jadar a ove godine su fokusu i kineske investicije, ali i dodatno mišljenje Evropske komisije u vezi sa Jadrom.”

prof. dr Mirjana Drenovak-Ivanović

“Prošle godine je to bio projekat Jadar a ove godine su fokusu i kineske investicije, ali i dodatno mišljenje Evropske komisije u vezi sa Jadrom. Vlada Srbije bi trebalo da vodi računa dalje da u usvajanju prostornog plana posebne namene i da zapravo sprovodi standarde koji su definisani pravilima o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu. Ne izdavati dozvole ili činiti neke konkretne korake pre toga”, navela je prof. dr Mirjana Drenovak-Ivanović.

Osnovana je Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala MUP-a Srbije, ali nije napredovalo usklađivanje zakonodavstva i krivičnog prava u oblasti životne sredine i sprovođenje Direktive o ekološkom kriminalu.

“Sve ono što nije u skladu sa standardima i saglasno zakonima koji predstavljaju prenošenje direktive Evropske unije nije prihvatljivo pre svega za Srbiju”, podseća prof. dr Mirjana Drenovak Ivanović.

Fotografije: Đorđe Vukojičić