Skip to content Skip to footer

Evropski parlament usvojio stav o tri ključna nacrta zakona EU za borbu protiv klimatskih promena

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su stav o tri ključna nacrta zakona EU za borbu protiv klimatskih promena.

Nakon plenarne debate 7. juna 2022., Parlament je 22. juna usvojio svoj stav o tri ključna zakona EU koji su deo “Fit for 55“ do 2030. godine. Cilj usvajanja stava jeste smanjenje emisije gasova staklene bašte za najmanje 55% do 2030. u poređenju sa nivoima iz 1990. godine i dostizanje nulte emisije gasova staklene bašte (GHG) (klimatska neutralnost) do 2050. godine, u skladu sa Evropskim zakonom o klimi.

Prvi nacrt zakona u okviru paketa „Fit for 55” bavi se reformom sistema trgovanja emisijama (ETS) u cilju bržeg ukidanja dodele besplatnih emisionih jedinica industrijskom sektoru, dok će građani biti obuhvaćeni reformom kasnije. Parlament želi da podstakne industrije da dalje smanje emisije i investiraju u tehnologije sa niskim sadržajem ugljenika.

Drugi nacrt zakona odnosi se na šire polje primene i bržu primenu novog instrumenta za sprečavanje curenja ugljenika. Parlament zahteva da se ovaj mehanizam uvede ranije i da se do 2032. godine ukinu slobodne jedinice u sistemu trgovanja emisijama. Parlament zahteva i da se obim primene proširi na organske hemikalije, plastiku, vodonik, amonijak, kao i na indirektne emisije.

Treći nacrt zakona odnosi se na osnivanje novog socijalnog fonda za klimu, koji treba da pomogne građanima da se lakše nose sa povećanim troškovima energetske tranzicije.

Fond bi trebalo da podrži mere za smanjenje naknada i akciza na gorivo, kako bi se apsorbovalo povećanje cena goriva za drumski transport i energenata za grejanje. Takođe, cilj fonda je ulaganje u obnovu zgrada i energije iz obnovljivih izvora, kao i prelazak sa privatnog na javni prevoz, zajedničko korišćenje automobila i dr.

Više o tome na: European Parliament