Skip to content Skip to footer

UN sporazum ponovo potvrđuje globalnu posvećenost okončanju zavisnosti od fosilnih goriva

Na “Samitu za budućnost” koji su organizovale Ujedinjene nacije, globalni lideri su postigli istorijski sporazum usmeren na rešavanje najvažnijih globalnih izazova, sa posebnim fokusom na klimatske promene. Ovaj sporazum se smatra jednim od najšire obuhvaćenih međunarodnih dogovora u poslednje vreme, jer se bavi nizom pitanja, uključujući eskalaciju sukoba, digitalnu saradnju, ljudska prava, siromaštvo i sve ozbiljniju ekološku krizu.

U središtu sporazuma nalazi se hitna potreba za prelaskom sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, sa jasno definisanim ciljevima kao što su utrostručenje globalnih kapaciteta za obnovljivu energiju i značajno poboljšanje energetske efikasnosti do 2030. godine. Pored toga, sporazum naglašava potrebu da se do 2050. godine dostigne cilj nulte emisije, postavljajući jasan put ka održivijoj budućnosti. Lideri na samitu su istakli da je globalni prelazak na obnovljive izvore energije ključan za obuzdavanje porasta temperature i ublažavanje ozbiljnih posledica klimatskih promena.

Sporazum takođe naglašava važnost pravednog prelaska na obnovljive izvore energije, posebno za zemlje u razvoju i zajednice koje su najugroženije klimatskim promenama. Ove zemlje, koje često zavise od fosilnih goriva za svoj ekonomski rast, dobiće finansijsku pomoć i tehničku podršku kako bi se prilagodile čistijim energetskim modelima. Sporazum podstiče saradnju između razvijenih i nerazvijenih zemalja kako bi se osiguralo da niko ne bude zapostavljen u ostvarivanju ciljeva klimatske akcije.

Pored ekoloških ciljeva, sporazum prepoznaje međusobnu povezanost između klimatskih promena i drugih globalnih problema, poput siromaštva i ljudskih prava. Istaknuta je potreba za sveobuhvatnim delovanjem kako bi se zaštitile ranjive populacije, unapredila digitalna saradnja i ojačala globalna sigurnost, uz osiguranje da energetska tranzicija bude inkluzivna i održiva.

Kako se zemlje pripremaju za predstojeću konferenciju COP29, očekivanja su visoka. Nacionalne vlade su pozvane da razviju konkretne akcione planove kako bi se sproveli ambiciozni ciljevi sporazuma. Uspeh ovog sporazuma zavisiće od pretvaranja obaveza u konkretne rezultate, osiguravajući globalni prelazak na obnovljive izvore energije i otporniju, održivu budućnost.